.jpg)
Under julhelgen besökte vi våra 17 pelargoner som vi har i vinterförvaring i en källare på Orust. Hemma i stan har vi ingen bra plats för dem. Vår källare saknar fönster och är för varm. I lägenheten går det inte att ha dem då det är för varmt, mörkt och torrt.
Odla.nu säger att pelargoner ska vinterförvaras ljust och ha mellan 10-15 grader. Man ska vattna dem sparsamt, och bara så mycket att de inte skrumpnar.
I slutet av februari eller i början av mars, tar man fram dem och sätter dem ljust. Man klipper ner dem till tio cm höjd och börjar vattna dem normalt. Efter några veckor planterar man om dem i ny jord.
Våra pelargoner förvaras i en källare, på ett bord intill ett fönster så de får lite ljus. Bladen får sitta kvar och vissna ner som de själva vill. Man kan plocka bort de som är helt vissna. Plantorna fick också en skvätt vatten nu till jul.
Nu får de stå kvar där och vila vidare till månadsskiftet februari-mars, då de ska tas hem och förhoppningsvis väcks de till liv igen.
Vi brukar ha en dödlighet på ca 50 procent på våra pelargoner under vintervilan. Förra vintern dog alla då lokalen de förvarades i hade ingen frostvakt, och frosten kom tidigt det året. Vi fick nya sticklingar och plantor av vänner och släkt och köpte några nya under året, så skadan reparerades fort.
Nu är det bara att vänta och se hur årets bestånd kommer att se ut. Tidigare år har de lite ”finare” sorterna strukit med, och de mer vanliga sorterna har övervintrat bäst.
.jpg)
Tips
Vi har köpt långsmala balkonglådor som vi förvarar pelargonerna i under sin vintervila. Man gör inga hål i botten på lådorna, så rinner eventuellt överkottsvatten inte ut på golvet.
Lådorna är lätt att flytta då det får plats fyra eller fem krukor i varje låda, beroende på längd på lådan, 60 eller 80 cm.
Det blir även lättare att transportera växterna.
När man köper nya blomkrukor får man ta den storlek som passar bäst i blomlådorna, just för vinterförvaringens skull.
Läs mer i Artikeln Pelargoner på Odla.nu om hur man tar hand om sina pelargoner.
.jpg)